Паметна плоча на опълченци откриха в Козар Белене
Паметна плоча на опълченци откриха в Козар Белене / levski.press

На 3 март - Националния празник на България в село Козар Белене тържествено беше открита паметна плоча на двама участници в боевете на Шипка от селото.
Атанас Костов е участвал в боевете на Шипка и при Стара Загора в 5-та опълченска дружина под командването на подполковник Нишенко, достига до Одрин и остава жив, а Тодор Чарданов е доставял провизии на воюващите на Шипка и при Стара Загора.

Под звуците на възрожденски маршове и песни кметът на село Козар Белене Илия Ванков откри паметната плоча на паметника в селото, на който са изписани имената на участниците в Балканската, Първата и Втора световна война.

Паметна плоча на опълченци откриха в Козар Белене
netinfo

„Ние бяхме длъжни да отдадем почит за техния героизъм и желание да участват в боевете за освобождението на България, каза д-р инж.Александър Филипов в обръщението си към всички на празника. Той открива имената на опълченците в проучването си за написване на историята на селото.

„Аз съм българче", прозвуча гордо в изпълнение на седемгодишния Валентин, а за  подвига на героите припомни в приветствието си заместник кмета на Община Левски Радослав Йорданов.

С едноминутно мълчание беше почетена паметта на загиналите за свободата на България. Молитва за България и водосвет отслужи протоерей Християн Боянов. Изказани бяха благодарности на Тома Василев Томов, дал идеята за паметника, на д-р инж.Александър Филипов от книгата на който са взети данните за опълченците, както и към кмета на селото Илия Ванков, осъществил идеята.