epi
epi / dariknews.archive
По време на редовното заседание на Областната епизоотична  комисия този четвъртък, директорът на ОДБХ-Плевен д-р Иван Йорданов информира, че във връзка със заповедите на областния управител на Плевен за определяне на 20-километровите зони около промишлените свинекомплекси в областта, от 9-ти август – петък трябва да започнат контролните проверки за спазването на заповедите по отношение на доброволното клане на нерегистрираните прасета в „Заден двор“.
„Ще започнем от селищата, разположени в непосредствениа близост до свинекомплексите, като е необходимо съдествието на кметовете на тези населени места, които трябва да имат готови списъци със стопаните, които отглеждат прасета. Освен това кметствата ще трябва да осигурвт служители, които да придружават екипите при извършване на проверките“, каза д-р Йорданов
Той уточни, че първоначално при констатиране на неизпълнение на заповедта за доброволно клане от страна на проверяващия екип ще се издава предписание с определен срок за изпълнение, а по-късно при неизпълнение на предписанието ще се съставя акт за административно нарушение.
„Предвид обявените от Правителството възможности за подпомагане на стопаните, заклали доброволно домашните си прасета, предлагам да задължим кметовете на населените места в 20-километровата зона, да приготвят списъци на стопаните, които са изпълнили заповедтта на областния управител и са заклали фдомашните си прасета. Това ще бъде с цел да послужи при по-късното насочване на средствата за подпомагане“, обясни д-р Иван Иванов.
Зам.-областният управител на Област плевен Татяна Божинова информира, че е получено писмо от министъра на Министерството на Земеделието, храните и горите, с  което се изисква предоставяне на списъци, представящи информация за броя на закланите прасета в обекти тип „Заден двор“ в 20-километровата зона с цел, те да бъдат използвани като базова информация за изплащане на подпомагане от 300 лева на двор за извършване на почистване и дезинфекция на обектите. Съответно, списъците трябва да бъдат заверени от кметове или кметски наместници в населените места в двете зони.

epi
dariknews.archive