От РИОСВ - Плевен спасиха ранен лебед
От РИОСВ - Плевен спасиха ранен лебед / archiv.DarikNews

Тази седмица в Регионалната инспекция по околната среда и водите - Плевен е постъпил сигнал за ранен лебед в град Левски.
Птицата се е ударила в намираща се в града оранжерия и е паднала на земята в безпомощно състояние.
Експертите на РИОСВ - Плевен са се отзовали на сигнал за помощ, подаден от загрижени граждани.
Лебедът е изпратен в зоологическата градина в "Кайлъка", където специалисти му оказват първа помощ.
От Регионалната инспекция по околната среда и водите съобщиха за "Дарик", че лебедът е в зоопарка в "Кайлъка" - изолиран в отделно помещение, отказва да се храни и трябва да бъде транспортиран до Стара Загора в Центъра за рехабилитация и размножаване на редки видове.
Лебедът е защитен вид от Закона за биологичното разнообразие. Всички защитени от този закон видове не трябва да бъдат обезпокоявани, преследвани, улавяни, убивани, препарирани, да не се развалят убежищата и гнездата им.
Забранено е още да бъдат вземани от естествената им среда и отглеждани като домашни любимци. Според Закона за биологичното разнообразие, хората които намерят ранени или птици в беда, трябва да уведомят най-близката Регионална инспекция по околната среда и води.
Сигналите за намерени защитени видове в безпомощно състояние може да бъдат подавани на зеления телефон на РИОСВ - Плевен 064 800-831 или на дежурния мобилен телефон - 0886 399 054.