Осем творци събира 13-ият национален пленер „Дувари в Ловеч
Осем творци събира 13-ият национален пленер „Дувари в Ловеч / archive.dariknews

Осем творци са участниците в тазгодишното 13-о издание на националния пленер „Дувари" в Ловеч, съобщиха от пресцентъра на общината. Те са скулпторът Александър Иванов (Ловеч), фотографът Мартина Чокова (София) и живописците Иван Велчев - Йово (Плевен), Валентин Стойчев и Николай Найденов (Ловеч), Еслица Попова (Русе) и Станимир Видев (Пловдив). Работите от пленера ще бъдат подредени в изложба в Клуба на дейците на културата, която ще бъде открита на 4 декември в 17.30 ч.

Пленерът се провежда в Ловеч за трети път. Тази година той е факт с финансовата подкрепа на общината. С предложение за пленера по реда на Правилника за финансиране на проектни инициативи на граждански сдружения и обединения от община Ловеч кандидатства Клубът на дейците на културата, в чийто управителен съвет са Александър Иванов и председателят на дружеството на художниците в Ловеч Валентин Узунов.

Целта на проекта е да се популяризира Ловеч чрез авторските работи на участниците. Идеята е с проявата да бъдат стимулирани техните творчески импулси за създаване на нови произведения на изкуството, с които да се обогати фондът на съвременното българско изкуство в града.

Финансовата подкрепа е в размер на 3000 лв., създадените по време на пленера творби остават собственост на община Ловеч.
Организатори на пленера и изложбата освен общината и КДК са още СБХ - представителство Ловеч, и Съюзът на ловешките художници. Изложбата може да бъде видяна до края на годината.