Оригинална кампания насърчава отговорното поведение
Оригинална кампания насърчава отговорното поведение / archiv.DarikNews

На 19 и 20-ти септември 2013 година от 10:00 до 17:00 часа в пешеходната зона на град Плевен сдружение „Отворена младеж" и сектор „Пътна полиция", ОД на МВР - Плевен ще проведат съвместна кампания за насърчаване на отговорното поведение не само на пътя, но и в живота, чрез симулатор за шофиране, пресъздаващ рискови ситуации на пътя, алко- и наркоочила, които пресъздават виждането след употреба на алкохол или наркотици, както и какъв е ефекта им върху човешките способности.

Ще бъде демонстриран и специално разработен кантар, който показа на всеки желаещ да види, колко тежи неговото тяло при сблъсък с определена скорост (50, 90 или 130 км/ч).
Гражданите на Плевен ще имат възможност лично да се „впуснат" в рискови ситуации посредством изброените инструменти. В допълнение те ще могат да разберат по интересен начин и основните си права като европейски граждани, чрез оригинална комикс-книга, която обяснява основните им права като граждани на Европейския съюз и начина, по който те могат да подават жалби до Европейския омбудсман.

Книгата ще се раздава безплатно на тези, които отговорят на осем въпроса, свързани с тези права. Събраните отговори ще бъдат анализирани и сравнени на по-късен етап с резултатите от същия въпросник, разпространен сред младежи от Холандия, Белгия и Унгария.

Самият комикс вече може да бъде свален безплатно от страницата на проект UPDATE в интернет (http://update.open-youth.org), както и на всички устройства, използващи операционна система Андроид или iOS на Епъл.

Акцията е част от поредица от инициативи, които ще се проведат в три български града в началото на учебната година, и ще комбинират посланията за отговорно поведение на пътя и за разбиране на гражданските права от отделния гражданин.

За осъществяването й в Плевен ще бъдат обучени доброволци. Тя се реализира в рамките на проект „Разкриване на правата, свързани с гражданството в Европейския съюз чрез силни послания, разработени в атрактивна технологична среда". Проектът е съфинансиран от Европейската комисия в рамките на Програма „Европа на гражданите".