Обсъдиха промени в маршрутните разписания на автобусни линии
Обсъдиха промени в маршрутните разписания на автобусни линии / obl.admin.pl

Областната комисия по транспорт заседава на 19 юли във връзка с постъпили преписки от някои общини за промяна в маршрутните разписания на автобусни линии. Заседанието бе председателствано от заместник областния управител на област Плевен Енгин Кючуков.

Коментирано бе писмо от Браншовото сдружение на автобусните превозвачи от област Плевен, с което се търси съдействие за намаляване на нерегламентирания обществен превоз на пътници от леки автомобили. По време на дискусията бяха коментирани няколко варианта за изход от проблемната ситуация.

Сред тях - предприемане на законови промени, които да дадат право и на служителите на КАТ да налагат санкции за административни нарушения, както и намаление на цените на билетите за граждани, предлагани от лицензираните превозвачи и получаване на разликата отделно. Така самите пътници ще предпочетат фирмата, спечелила поръчката.

Коментирано бе също, че липсата на курсове в определени часове кара пътниците да избират нерегламентираните превозвачи. Комисията реши да предложи на Областния управител да подкрепи направените предложения и да ги изпрати за разглеждане до Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация" и до Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Останалите точки в реда на заседанието бяха за промяна в разписанията и маршрутите на автобусни линии, обслужващи различни населени места на територията на област Плевен.
Относно постъпилото предложение от община Никопол за възстановяване на автобусната линия Плевен - Дебово - Никопол комисията изиска да се докаже по определения в наредбата ред необходимия пътникопоток и да съгласува предложението с община Плевен.

С писмо до община Плевен областният управител на Велико Търново е предложил промяна в разписанието на часовете на пристигане на автобусите от София за Свищов и обратно. Решението на областната транспортна комисия е, че такова съгласуване не е необходимо, тъй като промените не засягат община Плевен.

На този етап не бе одобрено и искането на Инициативен комитет да бъде удължен маршрута на автобусна линия Плевен - Беглеж до с. Бежаново. Предложението е да се изчака провеждането на втора тръжна процедура от община Угърчин за възлагане на автобусна линия Угърчин- Дерманци - Бежаново- Беглеж - Плевен. Ако към нея няма интерес, ще се стартира процедура за откриване на нова линия Плевен - Беглеж - Бежаново.

За закриване на линия пък е постъпило предложение от община Червен бряг - то е за маршрута до Бяла Слатина. Причината е, че на обявената обществена поръчка не са се явили кандидати за линията. Областната комисия реши първо да се проведе втора тръжна процедура и чак тогава да се закрие линията, ако отново няма кандидати за нея.

Заради промяна в разписанието на влака Варна- София, от община Кнежа са заявили желание за корекция в часа на тръгване на автобуса Плевен - Ясен - Долни Дъбник - Горни Дъбник - Писарово - Искър - Долни Луковит - Кнежа от 12:35 на 12:50 часа. Комисията одобри искането и предложи на Областния управител да утвърди маршрутното разписание.