Община Ловеч договори намаляване на средствата за сметосъбиране
Община Ловеч договори намаляване на средствата за сметосъбиране / Пресцентър на община Ловеч

Годишна икономия от 24 хил. лв. без ДДС по договора за чистота, намаляване броя на контейнерите за отпадъци със 100 и запазване честотата на сметосъбиране и сметоизвозване - това договориха на среща ръководствата на община Ловеч и фирмата концесионер, съобщиха от пресцентъра на кметската администрация.

Управителят на дружеството Антон Антонов първоначално предложи редуциране на контейнерите за твърди битови отпадъци със 100 и намаляване кратността на сметоизвозването - от 7 на 5 дни в седмицата в кварталите на Ловеч и от два на един път седмично за кофите на еднофамилните къщи. Така за общината икономията може да е 40 хил. лв. годишно, каза Антонов. Точно това не може да се случи, обясниха експерти от общинската администрация, тъй като в Закона за местните данъци и такси изрично е записано, че границите на районите и честотата на сметоизвозването се определят със заповед на кмета на общината и се обявяват публично до 30 октомври на предходната година. Тоест за нещо в тази посока би могло да се говори чак през октомври т. г.

На този етап се започва работа по уточняване на районите, в които ще бъде намален броят на контейнерите, ще бъде изготвена и одобрена и схема за местоположението на контейнерите. Това ще бъде съобразено задължително от експертите на общината и концесионера с изискването на кмета в никакъв случай да не се допусне понижаване качеството на услугата по сметосъбирането и сметоизвозването. Оказа се, по данни на фирмата, че на много места се вдигат контейнери, запълнени на 50-60 % от общия обем.

Решение за договорените промени трябва да вземе общинският съвет на сесията си през април. Средствата от икономията може да се разходват в средата на годината за други дейности в областта на управлението на отпадъците.