Обществото трябва да е по-актвино при сигнализирането за корупция
Обществото трябва да е по-актвино при сигнализирането за корупция / sxc.hu

Спад в общественото доверие към работата на съветите по превенция и противодействие на корупцията. Това е един от изводите направен по време на първото за тази година заседание на Областния обществен съвет за превенция и противодействие на престъпността и борба с корупцията в Ловеч, съобщиха от пресцентъра на областната управа. То е председателствано от зам.-областния управител Сашо Данков. В новия състав на Областния съвет влизат служители на полицията, на прокуратурата, на държавните и образователни институции. Сред членовете му са и представители на общините от областта и на неправителствени организации.

 «Основната ни цел е промяна в отношението на обществото към корупцията и по-голяма чувствителност към този род практики», заяви зам.-областният управител Сашо Данков. Според него гражданите трябва да бъдат по-активни в подаването на жалби и сигнали при наличие на сблъсък с порочни корупционни действия от страна на която и да е институция, на който и да е служител, на какъвто и да било пост. Всичките ни действия ще бъдат насочени да върнем доверието на хората в управленските органи", допълни той.

На заседанието е отчетено направеното през 2009 г. по отношение на борбата с корупцията от различните териториални структури. Според анализа, навсякъде имало "Горещ телефон", монтирани били и редовно се проверявали кутиите за сигнали, всички служители са попълвали декларации за конфликт на интереси. Според данните навсякъде е била разработена Харта на клиента, стратегии за управление на човешките ресурси и за управление на риска, имало и вътрешни правила за подбор и назначаване на персонал, изработен е Етичен кодекс на служителите.

По време на срещата участниците в заседанието са констатирали, че е необходимо Обществения съвет да излиза с категорична позиция по обществено значими и наболели проблеми, свързани с престъпността и корупционните практики.

На заседанието са обсъдени и идеи за провеждането на дни на отворените врати във всички държавни институции, организиране на семинари и срещи с представители на бизнеса в региона, свързани със съществуващи корупционни практики и набелязване на мерки за преодоляването им. Обмислени са възможностите за активна работа  в посока насърчаване и активизиране на гражданското общество за изказване на мнение, подаване на сигнали и жалби.