ОбС не прие исканото увеличение на щата на Северняшкия ансамбъл и Общинския хор
ОбС не прие исканото увеличение на щата на Северняшкия ансамбъл и Общинския хор / dariknews.archive

Общинският съвет на Плевен не прие предложението щатните бройки на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев" и Общински хор „Гена Димитрова" да бъдат увеличени съответно с 6 щата за ансамбъла и с 1 за хора. След дебат и двете точки не успяха да съберат нужната подкрепа на днешната редовна сесия.

Точка първа в предложението бе за увеличение щата на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци с 6 души. Искането е депозирано в местната управа от временно изпълняващия длъжността директор на състава Мариан Туджаров, който също присъства в залата. За искането си той бе посочил професионални мотиви. До 2013 г. в Северняшкия ансамбъл са работели общо 66 артисти и обслужващ персонал. С решение от 30 май 2013 г. на Общински съвет - Плевен, по предложение на директора на Ансамбъла тогава Георги Хинов, считано от 1 юли същата година, са съкратени 10 щатни бройки певици и музиканти.

Намаляването на артистите от тези художествени звена се отразява негативно на работата на Ансамбъла. Хоровото звено е в невъзможност да изпълнява хорови партитури дори със средна сложност, липсват и високи гласове /сопрани/, които в народната музика са носител на основната мелодия, се посочва в мотивите на предложението. И още: в оркестъра липсват музиканти с основни музикални инструменти - гайда и тамбура, които са водещи в народните оркестри. Със сегашния си щат Ансамбълът не може да изпълнява стандартни оркестрови партитури, танцови постановки, солови и хорови изпълнения. Стандартът в професионалните ансамбли за народни песни и танци е за 76 артисти, като допустимият минимум е от 68. Именно в тази връзка се прави и предложението към Северняшки ансамбъл - Плевен да бъдат назначени нови 6 щатни артисти - 2 оркестранти и 4 певици.

Точка втора в същото предложение бе искането от Общински хор „Гена Димитрова" за увеличение на щата с 1 бройка. Към момента хорът е в състав от 32 души - 30 певци, диригент и корепетитор. Увеличението с още 1 изпълнител е необходимо с цел равномерно разпределение на хоровите партии и предстоящите изпълнения на оперни заглавия, в които произведенията са за осем гласа, бе посочила в мотивите си Анелия Дечева - ръководител на хоровата формация.

Представяне и на двете точки от предложението предизвика поредица от изказвания за и против двете искания. Спор предизвика и текстът, в който се посочва, че увеличението на щатните бройки и в двата състава няма да бъде свързано с увеличение или корекции по бюджетите им, а необходимите за това средства ще бъдат за сметка на икономии от ФРЗ за 2016 година.

След близо половинчасов дебат в залата бе направено предложение за прекратяване на разискванията и преминаване към режим на гласуване, при което и двете искания за увеличение на щатовете не успяха да съберат нужните гласове за подкрепа и бяха отхвърлени.