Областният управител на Ловеч отмени кметска заповед
Областният управител на Ловеч отмени кметска заповед / sxc.hu

Областният управител на Ловеч е върнал за обсъждане решения на общинските съвети в Ловеч и Угърчин, отменил е и заповед на кмета на Априлци. За това информират от пресцентъра на ловешката Областна администрация.

Николай Нанков е поискал ново обсъждане на решение на общински съвет Ловеч, касаещо право на ползване върху имот, представляващ къща "Екатерина Пеева", от Народно читалище "Зорница 2010 г." В мотивите на губернатора, се казва, че къщата представлява архитектурен паметник и поради това същата е публична общинска собственост. Според него при действащите законови разпоредби не може имот, публична общинска собственост да бъде обременен с ограничено вещно право, както са гласували съветниците.

От началото на 2011 г. Николай Нанков е върнал за ново обсъждане две решения на Общинския съвет в Угърчин. Те касаят изясняване собствеността и ползването на имоти в село Драгана.

На 8 февруари областният управител е отменил и заповед на кмета на община Априлци като незаконосъобразна поради съществено нарушаване на процесуалните правила за нейното издаване. Тя се отнася за затваряне на детска градина и преместването на децата в друга за определен период от време. След подадена жалба на родители губернаторът е излязъл с решение за отмяна на кметското разпореждане, защото е нарушено правото на родителите да се защитят срещу акт на административен орган, с което се засягат законните им интереси и права.