sugestopediq
sugestopediq / dariknews.archive
На 21 ноември – Деня на християнското семейство, в Плевен беше открит с водосвет Сугестопедия център за работа с деца от 7 до 14 години. Центърът се намира на ул. „Гренадирска” №4, ет. 3 - бившата Битова техника, и е разположен на обща площ от близо 400 кв. м. В него са оборудвани няколко тематични пространства – езиково, математическо, живо, музикално-театрално, спортно-игрово, арт-терапевтично.

sugestopediq
dariknews.archive

Обособено е и кулинарно пространство - всекидневна, където учениците ще обядват и ще получават своите закуски в 10:30 ч. и 15:30 ч.,

sugestopediq
dariknews.archive

„Центърът ще предлага няколко типа услуги. Една от тях е „Сугестична занималня“ за деца от 1 до 4-ти клас, които при нас ще подготвят домашните си и ненаученото в учебния процес, като в приятна атмосфера и среда, те ще се чувстват освободени и няма да усещат напрежение от учебния процес. Това, което постигнахме само за две седмици е това, да овладеем необходимостта, нуждата от мобилния телефон, без да сме работили целенасочено, децата при нас вече втора седмица не ползват мобилни телефони и дори не се сещат за тях, което считаме за голям наш успех“. Това обясни ръководителят на проекта за разкриване на социалното предприятие, Преслав Гайдарски.

sugestopediq
dariknews.archive

„Освен това ние предлагаме и курс по роботика, в който децата ще се запознаят с основните моменти от работата с Лего-конструкторите, които са много популярни роботи в Европа и по света. За съжаление те са доста скъпи, за да са масово явление в България. При нас децата ще сглобяват роботите като това са всъщност познатите ни Лего-конструктори, които са обаче много по-сложни и на по-високо ниво т.е., ние ще развиваме първоначално финната методика. След това ще започне и самото програмиране като ние ще накараме децата чрез него, текстовите задачи, които имат в часовете по математика и които те не разбират, задачата ще бъде визуализирана в компютъра на робота и те ще видят, какво всъщност представлява задачата“, каза още Преслав Гайдарски.

sugestopediq
dariknews.archive

Той допълни, че в Сугестопедия център за работа с деца от 7 до 14 години, има и Арт-терапевтична работилница, в която ще се използват различни методи на Крафт/познатото „Направи си сам“/, на изобразителното изкуство и ще изработваме картички на деца, които имат рождени дни или техни близки, които имат празник.

sugestopediq
dariknews.archive

“Когато децата започнат да произвеждат продукт, педагогът, който отговаря за предприемачеството ще им обясни, как се образува така наречената себестойност, за да може децата да пестят.
Програмата по откриването на центъра включваше и атрактивни танцови изпълнения, които са тясно свързани с естеството на работата в центъра./ВИДЕО/
Част от заниманията, които предлага Сугестопедия център за работа с деца от 7 до 14 години в Плевен е „Just dance” – „Просто танцувай“, като например в четвъртък има занимания по народни танци и фолклор: „Играем Дайчово хоро и ръченица и учим обичаите, като същевременно се изучават и всички модерни стъпки под звуците на актуални хитове като „Деспасито“.
sugestopediq
dariknews.archive

Имаме и актьорско майсторство и драматизация като няма да ставаме актьори, а просто искаме децата да се отпуснат, да не се притесняват от другите. Тези пък, които не искат да излязат и да говорят като актьори няма да ги насилваме, а ще им дадем ролята на сценарист или режисьор – този, който стои от задната страна. Всяко дете трябва да знае, че то има място в цялостния процес“.

sugestopediq
dariknews.archive

Преслав Гайдарски обясни, че направената инвестиция за създаването и оборудването на Центъра за сугестопедия е в размер на близо 500 000 лева, от които 199 000 са от ОП „Развитие на човешките ресурси“ и които са разходи за персонал и оборудване.
„Останалите пари са наша собствена инвестиция и затова ние казваме, че нашият проект е един много ярък пример за съвместна дейност между бизнеса и образованието. Ако не беше възможността за кандидатстване по ОП“Развитие на човешките ресурси“, ние нямаше как да осъществим тази наша смела идея и то в този вид“, каза Преслав Гайдарски.

sugestopediq
dariknews.archive

В Сугестопедия център за работа с деца от 7 до 14 години в Плевен работят 10 педагога, двама от които са социални педагози, един спортен педагог, и педагог с английска филология, а останалите са начални училищни педагози с английски език и един психолог.
„Имаме ръководител и счетоводител, както и трима консултант-учители, които подпомагат процеса, а и същевременно подготвят младите педагози.
Проектът е за 12 месеца, като идеята ни е да го превърнем в едно образователно средище в Плевен“, уточни ръководителят на центъра по Сугестопедия, Преслав Гайдарски.   

sugestopediq
dariknews.archive

Кметът Георг Спартански, който беше специален гост на откриването на центъра, изрази в приветствието си удовлетворение от факта, че това е третото от месец насам подобно социално-образователно събитие, което се случва в Плевен, след откриването на Центъра за деца с аутизъм и Центъра за психо-социална рехабилитация в града.
"Децата ще могат да идват тук в спокойна атмосфера без агресия, да откриват себе си с помощта на изкуствата и спорта и да разгърнат своя потенциал", добави той като пожела успех на екипа с надеждата за повече поводи за подобни приятни срещи.
Сугестопедия център за работа с деца от 7 до 14 години работи изцяло по оригиналната методика на проф. Георги Лозанов.

sugestopediq
dariknews.archive

sugestopediq
dariknews.archive

sugestopediq
dariknews.archive

sugestopediq
dariknews.archive

sugestopediq
dariknews.archive

sugestopediq
dariknews.archive