Нови ударни инструменти в НУИП.Пипков за Втория фестивал на маримбата
Нови ударни инструменти в НУИП.Пипков за Втория фестивал на маримбата / archiv.DarikNews

На 4 юли, ден преди Втория фестивал на маримбата, в НУИ "Панайот Пипков" - Плевен пристигнаха чисто нови ударни инструменти на реномираната холандска фирма "Адамс". Това са комплект тимпани, вибрафон, два ксилофона, там - там, концертен голям барабан и маримба, с която маримбите на фирмата "Адамс" в училището стават две - първата беше дарена на НУИ "П. Пипков" за миналия фестивал на маримбата през 2009 година със съдействието на народния представител Румен Петков, а средствата за закупуването на музикалните инструменти този път са по проект на фондация "Америка за България" на стойност 62 000 лева.

Нови ударни инструменти в НУИ"ППипков" за Втория фестивал на маримбата
netinfo

Това е втората мащабна придобивка за тази учебна година в училището по изкуствата в Плевен. В края на ноември миналата година директно от Виена пристигнаха шест нови пиана и един роял, закупени с пари, одобрени от Министерството на образованието, младежта и науката.

Вторият международен фестивал за маримба и ударни инструменти - Плевен 2012, започва от утре и ще продължи до 12 юли. Международният фестивал ще бъде открит на 5 юли от 19:00 часа в зала "Катя Попова" с концерт с участието на Перкусионен ансамбъл Акцент от НУИ"П.Пипков.

Програмата на фестивала включва концертите "Класика и джаз" на дуо Тома Енко и Василена Серафимова, концерт на Свет Стоянов и Василена Серафимова и  концерт на Плевенска филхармония с диригент Григор Паликаров и солисти Свет Стоянов, Василена Серафимова и участници във фестивала.

В рамките на международния фестивал, от 7-ми до 10-ти юли ще бъдат проведени  майсторски класове на Василена Серафимова и Светослав Стоянов - соло и камерна музика в Зала „Божко Шойков".

Финансова подкрепа за осъществяването на фестивала оказаха и от холандската фирма „Адамс", Oбщина Плевен, Ротари клуб Плевен Центрум, Браншова бизнес камера, частни дарители и родители на ученици със специалност „ударни инструменти".

Международният фестивал за маримба и ударни инструменти е единствен по рода си в България и неговата цел е популяризиране на класическата музика пред широка аудитория - жители и гости на град Плевен, както и формите на неформалното образование - майсторски класове. Фестивалът създава възможности за реализация на творческите умения на учениците от НУИ „П. Пипков" със специалност „ударни инструменти", стимулира тяхната инициативност и сценични изяви.

Идеята на Августина и Симеон Серафимови за създаване на международен фестивал за маримба и ударни инструменти в Плевен и настоящото второ издание са поредно доказателство, че проф. д-р Добри Палиев има своите последователи и българската школа по ударни инструменти е неделима част от световното перкусионно изкуство.

Нови ударни инструменти в НУИ"ППипков" за Втория фестивал на маримбата
netinfo

Ето и програмата на фестивала:

Програма на Втория фестивал за маримба и ударни инструменти'Плевен 5-12 юли 2012

5-ти - 19:00 ч. - Откриване на Втория международен фестивал за маримба и ударни инструменти с участието на Перкусионен ансамбъл „Акцент" и ученици от класа на Симеон Серафимов

                   Зала „Катя Попова"

6-ти - 10.00-12.00 - Представяне на участниците

                   Зала „Божко Шойков" - НУИ"П.Пипков".

         - 14.00-16.00 - Клас  по джаз-импровизация на Тома Енко

                   Зала „Божко Шойков" - НУИ"П.Пипков".

         - 19.00 концерт на Тома Енко и Василена Серафимова

                  Зала „Катя Попова"

7-ми - 10-ти - майсторски класове на Василена Серафимова и Светослав Стоянов - соло и камерна музика

                   Зала „Божко Шойков"

9-ти - 19.00 - Концерт на Василена Серафимова и Светослав Стоянов - Зала „Катя Попова"

11-ти - Културна програма, репетиция за заключителния концерт

         - 19.00 - Заключителен концерт на участниците Зала „Катя Попова"

12-ти - 19.00 - Концерт на Плевенската филхармония със солисти Свет Стоянов, Василена Серафимова и участници от фестивала. Диригент Григор Паликаров.

                  Зала ДКТ „Иван Радоев"