Немска фондация дава пари за изграждане на защитено жилище в Плевенско
Немска фондация дава пари за изграждане на защитено жилище в Плевенско / netinfo

120 хиляди евро може да предостави за реализиране на проект за защитено жилище в Плевенско и за благотворителност германската фондация “Нормайер”. Нейният председател Мартин Гутче се срещна с областният управител на Плевен Цветко Цветков, за да обсъдят възможностите за осъществяване на проекта. Това информират от пресцентъра на областна администрация.

Цветко Цветков е изразил надежда да бъде осигурено жилище за девойки, които са попаднали в интерната в село Подем заради противообществени прояви, но предстои да завършат училище и да напуснат социалното заведение. Проектът предвижда по 4 момичета в продължение на една година след излизане от интерната да бъдат интегрирани в социална среда. За тях ще се грижат социални работници, които ще ги насърчават в развитието им, ще коригират някои техни пропуски във възпитанието и общуването, ще ги насочват към образователни програми и квалификационни курсове за професия.

Фондация “Нормайер” може да осигури финансиране за три години, като очакванията са след това защитеното жилища да се самоиздържа. То трябва да се намира в града, на сравнително централно място и помощ ще се търси и от Община Плевен. Фондацията е разработвала подобни проекти в Германия, Източна Европа, Африка и в Румъния.