petkov
petkov / dariknews.archive

Сериозна обществена дискусия, свързана със закона за частната охранителна дейност ще организира ПП АБВ. Това обяви пред журналисти в пресклуба на БТА в Плевен членът на Изпълнителното бюро на АБВ Румен Петков. Той коментира, че преди три години в Народното събрание беше внесен проектозакон, който обаче е бил изтеглен поради редица слабости в него. 
„Ние считаме, че е внесен законопроект в пълни процесуални нарушения със Закона за нормативната уредба. Внесен е законопроект, без да бъде направено предварително обществено обсъждане с мотива, че това обществено обсъждане е направено преди няколко години. Конкретният текст, който сега се внася, в немалка степен се различава от предишния. Той не е обсъждан от професионалната общност, нито има експертиза към него, нито е направена оценка на въздействията, което е много грубо нарушение на Закона за нормативната уредба. Това е основният ни аргумент да атакуваме внасянето му по този начин”, каза Петков. Той уточни, че в дискусията ще бъдат включени експертната общност, бивши служители на националната полиция, на различни служби в МВР и разбира се, хората от частните охранителни фирми, които са пряко засегнати.

Според него, в законопроекта правят впечатление най-малкото две неща: първо, че на фона на ангажиментите, които се поемат за увеличаване на административния натиск върху икономиката и върху стопанските субекти, тук процесът е обратен – вменяват се редица допълнителни задължения на фирмите, които по същество ще затруднят в немалка степен администрирането на процеса. И второ, законът предвижда издаването на серия от поднормативни актове, вътрешни наредби на министъра, което предполага режим на лицензиране и на последващ контрол както на лицензионната дейност, така и върху частните охранителни фирми, което ги прави пряко зависими от министъра. Т.е. създават се предпоставки за произвол на министъра на вътрешните работи и грубо вмешателство в работата на всяка една от частните охранителни фирми, категоричен е Румен Петков.

Той сподели и смущаващия факт, че при предишните промени в Закона за частната охранителна дейност е допуснато звеното за самоотбрана да се институциализира до степен, в която да може да участва в охраняването на стратегически за България обекти. Като пример той даде звено от четирима човека в АЕЦ „Козлодуй“, което се занимава с транспортирането на територията на страната на внасяното от Русия ядрено гориво и транспортирането на отработеното ядрено гориво обратно.
„Няма земна сила, която да ме убеди, че държавата може да се дистанцира от такъв процес и да го предостави, с цялото ми уважение към частния охранителен бизнес, на частни структури. Това е отговорност преди всичко на държавата. Този проектозакон не просто легитимира това безотговорно отношение на държавата, но го разширява като при това там се коментират ценни товари и не се коментират "вредни товари", приключи Румен Петков.