Международен фестивал за маримба и ударни инструменти ще се проведе в Плевен
Международен фестивал за маримба и ударни инструменти ще се проведе в Плевен / netinfo

Първи международен фестивал за маримба и ударни инструменти ще се проведе в Националното училище по изкуствата "Панайот Пипков", съобщават от учебното заведение. Инициативата се осъществява с подкрепата на на Министерство на културата, Областна администрация Плевен и Община Плевен и ще се проведе от 5 до 12 юли.

В рамките на фестивала ще има майсторски клас под ръководството на световноизвестния проф. Богдан Бакану - изпълнител на маримба и преподавател в университета „Антон Брукнер" в Линц (Австрия) и неговите асистенти Василена Серафимова, Владимир Петров и Емико Учияма. Занятията с участниците ще се провеждат в зала "Катя Попова", зала "Плевен", зала "Божко Шойков" и зала "Гена Димитрова".

В рамките на Първия международен фестивал за маримба и ударни инструменти ще има няколко концера, първият от тях за откриване на фестивала - на 6 юли от 19.00 часа с участието на перкусионен ансамбъл "Акцент" в зала "Катя Попова". Вторият е насрочен за 10 юли от 19.00 часа в ХГ "Дарение Светлин Русев" - Василена Серафимова - маримба и Дора Делийска - пиано. Концертът на Плевенската филхармония с диригент Георги Патриков и солисти Богдан Бакану, Емико Учияма, Владимир Петров, Кристоф Зитцен и  Василена Серафимова е на 11 юли от 19.00 часа в зала "Емил Димитров" на читалище "Съгласие".

Първият международен фестивал за маримба и ударни инструменти ще бъде закрит на 12 юли с концерт от 11.00 часа на участниците в майсторския клас.