Международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици
Международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици / archive.dariknews

26-ти юни е Международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици. Наркотиците са едно от най-големите предизвикателства на нашето време. Те са част от цивилизацията, културата и митовете, и присъстват в живота ни, независимо дали приемаме съществуването им или не. Повече от една трета от наркозависимите в България никога не са опитвали да се излекуват. 33 процента от младежите до 18 години в България са употребявали поне веднъж през живота си наркотик.

По данни на Националния център по наркомании у нас броят на използващите системно хероин, амфетамини и кокаин, е около 20-30 хиляди. България е на пето място сред страните от ЕС с 42 на сто смъртност на наркозависими до 25 години.

Наркотиците "проникват" навсякъде и никой, независимо от социалния си статус, образование, материална задоволеност или нищета, не е предпазен от сблъсък с тях. Многомилионната армия на консуматорите на дрога непрекъснато расте и което е по-страшно непрекъснато се подмладява.

Повечето хора не приемат наркотични вещества. Но тези, които го правят, рискуват да станат зависими от тях и да се превърнат в наркомани. Важно е да се знае, че наркоманията е болестно състояние, предизвикано от взаимодействието на организма с психоактивното вещество /дрогата/, в резултат на което той изпитва непреодолима потребност за постоянен или периодичен прием на веществото

В резултат на злоупотребата се създава зависимост, при която се наблюдават следните разстройства:

- Психични - повишена раздразнителност и нервност, разсеяност и невъзможност за концентриране на вниманието, отслабване на паметта, промяна във волята /засилена по отношение на набавянето или приемането на дрогата, и отслабена - за всичко останало/ и др.;

- Телесни - увреждания на нервната система, бъбреците, черния дроб, ендокринно - половата система, кожата, косата, ноктите, зъбите, упорито безсъние, загуба на сили, запек или диария, отклонения в менструалния цикъл при момичетата и др.

- Поведенчески - груби нарушения в дневния режим, бягство от учебна и трудова дейност, кражби, загуба на старата приятелска среда и "попадането" в среда на наркомани.

При злоупотребата с наркотични вещества се наблюдават и следните състояния :

-Абстиненция - комплекс от разстройства на организма /спазми и болки в мускулите, изпотяване, треперене, редуване на топли и студени вълни, болки в ставите, кръста и костите, напрежение, тревожност, мъчително безсъние или кошмарни сънища и др./, които изчезват, макар и временно, след поредното приемане на наркотика

-Толеранс - привикване на организма към даден наркотик /след многократна употреба/, поради което е необходимо увеличаване на дозата му, с цел постигане на желаното въздействие.

Докосването до наркотиците поне веднъж в живота на всеки трети ученик е сериозен повод за загриженост. Друга обезпокоителна тенденция е все по - ранната възраст при първа употреба. Родителите трябва да знаят за опасностите от употребата на наркотици, за да предпазят своите деца, тъй като профилактиката е по-доброто решение от лечението.

Грешките, които най-често допускат родителите са :

- мислят, че наркотиците са привилегия само за "лошите" деца, а не и за собствените;

- тормозят и малтретират детето си при съмнение, че то проявява интерес или вече посяга към дрогата;

- изнасят дълги и скучни лекции по проблема;

- проявяват склонност да проповядват, като изтъкват себе си - колко този порок им е чужд;

- системно плашат децата си с ужасяващи, пресилени истории, свързани с консумация на дрога;

- забравят, че алтернатива на дрогата може да бъде някакво друго /но не натрапено/ любимо занимание.

Съществуват различни стилове на възпитание : едни, които гарантират по-голяма сигурност, и други, които понякога могат да провокират консумацията на дрога. Успешното възпитание включва подкрепа на положителните качества и начини на поведение на подрастващите, които правят първите си стъпки към света и търсят своята идентичност.

Ако всички хора узнаят истината за наркотиците, те ще разберат, че светът без дрога дарява живот и е най - хубавото място за живеене, защото дрогата не е решение, тя е добре прикрита лъжа, личен договор със смъртта, при който се отказваш от свободата на разума си доброволно, още когато подпишеш с първата приета доза.