МЦ КИРМСв. Елисавета открива втори център в Южна България
МЦ КИРМСв. Елисавета открива втори център в Южна България / dariknews.archive

834 са родените благодарение на инвитро процедурите в МЦ КИРМ-Плевен, който на 15 април 2015 г. навърши 8 години от създаването си. "Това са деца, родени в Плевен, в България и вече и в чужбина.
Ние работим с Фонда за асоциирана репродукция, което е много важно за нашите клиенти и до този момент благодарение на фонда при нас са родени 388 деца". Това каза пред журналисти в пресклуба на БТА в Плевен доц. Д-р Емилияна Конова - управител на КИРМ"Св. Елисавета".

Тя уточни, че фондът поема до три инвитро процедури и препататите, свързани с тях за едно семейство, пред вид това, че успеваемостта не винаги е гарантирана. Сумата, която поема фонда е до 5000 лева.

48% е средната годишна успеваемост по клиничните бременности, а по отношение на фонда, тя е 37,4%. Доц. Конова коментира, че тъй като успеваемостта е тясно свързане с възрастта на пациентите, с покачването й в последните години, успеваемостта съответно спада. В КИРМ-Плевен по-голямата част от пациентите са по-възрастни жени - на 40 - 42 години, защото те са били вече в други клиники без успех и с надежда идват в центъра в Плевен.

В центъра вече има пет лаборатории, които на практика покриват всички необходими изследвания. Доц. Конова отбеляза откриването в Бургас на кабинет към центъра, което е наложил големият брой пациенти от там, които съответно идват в клиниката в Плевен.
Най-новото в работата на центъра за тази година е, че се открива втори Клиниен институт за репродуктивна медицина/КИРМ/ в Пловдив.

В него в основата си екипът ще е от Плевен като ще бъде обучен и екип от Пловдив и така, най-късно през август 2015 г. ще бъде направено тържественото откриване на втория МЦ КИРМ в Пловдив. В него ще има имунологичен, акушегогинекологичен и андрологичен кабинет, както и съответните лаборатории като единствено самите инвитро процедури ще се извършват в Плевен.

Доц. Конова поясни, че необходимостта от втори център се е появила поради големия поток от пациенти от Южна България и така те ще бъдат улеснени и ще идват в Плевен само когато се стигне до инвитро процедури.

МЦ КИРМ работи и с много пациенти от Македония като всяка седмица в Плевен идват по 2-3 семейства от там и те ще бъдат улеснени, посещавайки новия център в Пловдив.

"На фона на вече над 40-те инвитро центъра в страната, МЦ КИРМ"Св. Елисавета" стои много добре, благодарение на високата успеваемост. Екипът ни е вече от 50 човека - хора, които работят непрекъснато, защото когато се прави инвитро няма почивен ден", сподели доц. Емилияна Конова.