Луковит без вода заради замърсен водоизточник
Луковит без вода заради замърсен водоизточник / archiv.DarikNews

Поради обилното снеготопене и замърсяването на някои от водоизточниците, осигуряващи питейна вода за населението, в град Луковит и в общо седем села от Луковитска и Ябланска община, от Регионалната здравна инспекция в Ловеч са наложили режим на водата или изобщо е спряна, информират от РЗИ.
Проверени са водоизточниците в детските и учебни заведения в засегнатите населени места за експлоатацията им в условия на режим, осигуряването с безопасна питейна вода и режима на дезинфекция в тях, както и създадените условия за поддържане на лична хигиена. Проверките и контролното изследване на водата ще продължат и другата седмица, допълват от здравната инспекция.
Издадено е предписание на ВиК за механично почистване, измиване и дезинфекция на водовземните и водоснабдителни съоръжения в засегнатия район и двукратно изследване на водата преди възстановяване на водоподаването за питейни нужди (пиене, миене, готвене, къпане). До излизане на резултатите от лабораторното изследване водата може да се използва само за битови нужди. Населението в засегнатите райони ще бъде уведомено за резултатите от лабораторните изследвания и качеството на питейната вода.
Препоръчано е в районите с режимно водоподаване да се повиши концентрацията на използвания дезинфектант с цел засилена дезинфекция на водата, до възстановяване на нормално водоснабдяване.