Лиляна Павлова:Топ приоритет на правителството е доизграждането на АМХемус
Лиляна Павлова:Топ приоритет на правителството е доизграждането на АМХемус / dariknews.archive

„Категоричен топ приоритет на правителството е доизграждането на Автомагистрала „Хемус". Търгът за първия участък - от Ябланица до „Боаза" е вече факт, разглеждат се вече офертите и се надявам съвсем скоро да изберем изпълнителя, който да започне работа по първия участък от 10 км". Това каза регионалният министър Лиляна Павлова в Плевен, където участва в Шестото заседание на Комитета за наблюдение на ОП"Региони в растеж", което се провежда тези дни в града.

По отношение на следващия участък - от „Боаза" до разклона Плевен-Ловеч и след това продължението до Велико Търново, министър Павлова каза, че там също върви тръжна процедура за избор на проектант, който да направи конкретния технически проект и трасе.

„Ние имаме готови идейния проект и парцеларния план, за да направим отчуждаването на земите и се надявам това да се случи през следващата година, защото ако няма обжалвания, през следващата година ще направим техническото проектиране, със съдействието на областния управител и на кмета на Плевен, за да изберем най-доброто трасе.

Лиляна Павлова каза още, че е поставена задача на проектантите да намерят такова трасе, с което оптимално да се минимизира доколкото това е възможно тежката инфраструктура, каквито са виадуктите и тунелите.

„Търсим алтернатива и съм сигурна, че през следващата година ще я намерим, след което веднага ще обявим и проценурата за изпълнители", каза Лиляна Павлова.

Министърът каза, че се работи и от обратната страна на магистралата като вече се разглеждат оферти за Белокопитово – Търговище.

„Целта е да строим магистралата от двете страни и да се срещнем някъде при Търново възможно най-скоро – това е нашата амбиция", заяви Павлова.