Кметът на Койнаре: Пожелавам по-добра година и да сме по-човечни
Кметът на Койнаре: Пожелавам по-добра година и да сме по-човечни / obshtina.chervenbyag

Ден преди да изпрати старата година кметът на Град Койнаре Данаил Тоновски  не само приключва административно годината, но решава и битови проблеми.  Докато разговаряме, телефонът му непрекъснато звъни.

„Имахме проблем с уличното осветление и днес го отстранихме. Поради смяна на настройките на софтуера, часовникът блокира и уличните лампи светеха и през деня. Това продължи 2 дни, докато се намеси фирмата“, обяснява Тоновски. Съобщил на жителите на града и се извинил за причинените неудобства на сайта си.

В Койнаре тази година наръшиха традицията по посрещане на Новата година на площада.

„Усеща се, че празничното настроение не е точно каквото трябва да бъде и е ясно защо – тежкото икономическо състояние и безработицата. От кметството се постарахме да вдъхнем малко настроение с елхата на централния площад. Досега почти всяка година имаше заря, хоро, шампанско. За съжаление, ще нарушим малко традицията заради недостиг на финансови средства. В условията на криза е хубаво да не се правят излишни разходи“.

Кметът на Койнаре Пожелавам подобра година и да сме почовечни
netinfo

Затова койнарчани празнуваха в тесен семеен кръг, а по-младите на дискотека и ресторант.

Тоновски, като колегите си кметове, очаква поне част от проблемите на Койнаре да бъдат решени през следващата година.

Посочва на първо място нуждата от преасфалтиране на улица „Гоце Делчев“, близо до детската градина. „Залагам я вече 7 години. Зависи от решението на Общинския съвет. Заявил съм в проектобюджета и закърпването на няколко улици  – т.нар. Околовръстен път (ул. „9 септември“), която е в окаяно състояние“, казва Тоновски.

Надява се да успее да осигури и сипица за улиците от крайните квартали, за не газят жителите им калта.

Кметът на Койнаре поставя сред приоритетите си и ремонта на читалищния салон, който според него ще върне на града нещо, което сега му липсва – културния живот.

Кметът на Койнаре Пожелавам подобра година и да сме почовечни
netinfo

Напразно се опитва да си спомни гостувал ли е театър в Койнаре през последните 8 години.

„Да се надяваме, че 2016 г. ще бъде по-добра година. Това, което ми се иска най-много и го пожелавам навсякъде, и е малко встрани от икономическите сметки  - да бъдем по-добри и по-човечни“, казва койнарският кмет.

По Коледа изненадали с подаръчета 8 деца от семейства в неравностойно положение. Коледарската група, в която и той участва,  обиколила на Бъдни вечер 6 къщи.

На въпроса знае ли се вече кой ще наследи от коледаря Никола Мишовски  дългата благословяия, Тоновски казва:

„По всяка вероятност ще бъда аз. Когато през 2005 г сформирахме младежката коледарска група, аз благославях. Въпрос на време е да си я припомни човек““, казва той и с удоволствие позира за снимка с коледарската си уруглица.

Кметът на Койнаре Пожелавам подобра година и да сме почовечни
netinfo

/Общински пресцентър - Червен бряг/