автобуси
автобуси / Община Ловеч
Четири автобусни фирми, извършващи обществен превоз на пътници по маршрутни разписания, са глобени от община Ловеч от началото на годината досега, съобщават от администрацията. Санкциите са наложени на основание клаузи, включени в договорите за възлагане на превозите. Сред нарушенията са неизпълнени курсове при извършване на проверки от служители в общината или докладвани от кметовете на селища, както и извършени подмени от превозвачите на автобусите спрямо посочените в приложенията към договорите, без да са искали за това разрешение от община Ловеч.
 
Наложените глоби са между 110 и 372 лв. Отделно от това превозвачите са санкционирани и от Областен отдел „Автомобилна администрация” – за неиздаване на превозен документ, липса на изискуемите документи у водача или в автобуса, неспазване на разписанията и други.
 
От Министерството на финансите за 2017 г. на община Ловеч са отпуснати близо 13 хил. лв. за субсидиране на губещите вътрешноградски пътнически превози (при очакван пробег от около 290 хил. км, или по 4,4 ст. на изминат километър), информират още от кметската администрация.

Субсидиите се разпределят по превозвачи при доказана от тях загуба от дейността и при спазване на изискванията, посочени в Наредбата за условията и реда за предоставяне на средства за компенсиране на намалените приходи от прилагането на цени за обществени пътнически превози по автомобилния транспорт, предвидени в нормативните актове за определени категории пътници, за субсидиране на обществени пътнически превози по нерентабилни автобусни линии във вътрешноградския транспорт и транспорта в планински и други райони. С решение на общинския съвет в Ловеч от 2006 г. субсидиите се разпределят по превозвачи на база изминатия от автобусите им вътрешноградски пробег за съответен период от годината.