/ dariknews.archive
По време на традиционния панаир в град Левски, който ще се проведе от 29-ти август до 1 септември, за пръв път тази година ще бъде представен фестивалът „Пълнената чушка - най-вкусната левченска традиция“. Това ще стане на 31-ви август - събота в парковата зона до сградата на Община Левски.

Град Левски празнува в деня на 182-та годишнина от рождението на Васил Левски

Първият фестивал на кулинарната традиция в град Левски се организира от Община Левски и Народно читалище „Георги Парцалев 1901“. Това обявиха в пресклуба на БТА в Плевен кметът на Община Левски Любка Александрова, началникът на отдел „Образование“ Петя Чолакова и председателят на НЧ „Георги Парцалев 1901“ Силвия Йорданова.

„В последните години Община Левски се старае да утвърждава своите фестивали. Традиционни и силно посещаеми станаха фестивалите „Гергьовски люлки“ в Левски и „Тараклъка“, който се проведе наскоро в Градище, в които сериозно и във всичките й форми беше застъпена северняшката народна традиция.

Липсваше ни кулинарен фестивал и мисля, че сега сме намерили формулата, за да запълним тази празнота, защото действително най-вкусната левченска традиция, това е пълнената чушка.

Мечтата в Левски да отвори врати музей на името на Парцалев може да стане реалност

Навсякъде и винаги се е говорило, че който е дошъл в Левски на панаир или на сбор, ако не е ял пълнена чушка, все едно не е идвал. Затова нямаше нужда да мислим много, каква да бъде марката на нашия фестивал и тази година сме решили да институционализираме пълнената чушка в град Левски и да я превърнем в марка на един хубав кулинарен фестивал, който да да внесе една нова нотка в традиционния панаир на град Левски“. Това каза кметът на Община Левски Любка Александрова.

Фестивалът „Пълнената чушка - най-вкусната левченска традиция“ ще се проведе на 31-ви август, от 17:00 часа в центъра на град Левски. Фестивалът ще има конкурсен характер и всички участници в него - без възрастови ограничения, ще могат да покажат кулинарно майсторство в категориите „Най-автентична рецепта за пълнена чушка“ и „Най-уникална рецепта за пълнена чушка“.

Компетентно жури с председател популярната и обичана българска актриса и известна кулинарка Катето Евро, ще присъди награди на участниците: малки бижута - златни, сребърни и бронзови чушки, изработени от бижутера Константин Костов.

За всички гости на фестивала ще бъдат осигурени вкусни пълнени чушки. Те ще могат да се включат в състезанията и в кулинарната изложба.

Заявки за участие в конкурса се приемат до 15-ти август на адрес: obr_levski@mail.bg - Отдел „Образование, култура и спорт“ или на телефон 0885/ 37-22-20.