Етнографска изложба „Живата история в НУ „Христо Ботев
Етнографска изложба „Живата история в НУ „Христо Ботев / archiv.DarikNews

На 31 януари в НУ„Христо Ботев" - Плевен по покана на директора и педагогическия екип, Димитър Руски - историк по образование и запален колекционер, представи етнографска изложба „Живата история", в която са включен и уникални костюми, оръжия и предмети от бита.

В изложбата има интересни находки, като автентични униформи на български офицери, предмети от домовете на богати българи. Димитър Руски разказа, че историческите костюми са създадени въз основа на археологически и исторически сведения за времето и събитията, с които са свързани. Тяхното техническо изпълнение е изцяло съобразено с традициите на съответната епоха, което ги прави максимално близки до първообразите им. Всички те са изработени ръчно, от естествени материали - кожа, гьон, метал. Голям интерес у учениците предизвика униформата на казак, ямурлук, българските носии от епохата на Възраждането, нагайката, пищов и саби.

Историкът, участник във възстановки на минали събития, разказа, че вече четири години събира експонатите. Най-ценен за него е автентичен нож от Баташкото клане - родова реликва.

Етнографска изложба Живата история" в НУ Христо Ботев"
netinfo

Цветелин Горанов, директор на училището сподели, че в НУ„Христо Ботев"- Плевен се възпитава дух на родолюбие и национално самочувствие. През миналата учебна година, участниците в Клуб „Традиция" пресъздадоха историческите събития, свързани със залавянето на Васил Лески в театралната възстановка "Дяконът пред съда и по пътя към Голгота".

Представената в училището експозиция има своя мисия - да съхранява народната памет, да показва красотата на традициите, да припомня величието на българския дух.