До 50 задържани ще приема новият Следствен арест в Плевенския затвор
До 50 задържани ще приема новият Следствен арест в Плевенския затвор / dariknews.archive

На 3 август - понеделник в 11:00 часа ще бъде открит реновираният арест в затвора в Плевен. След ремонт на обособена част от затвора в града, там са преместени арестните помещения, които досега се помещаваха на последния етаж на сградата на Областната дирекция на МВР, съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието.

На откриването ще присъстват заместник-министърът на правосъдието Андрей Янкулов, временно изпълняващият длъжността главен директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията" /ГДИН/ Свилен Цветанов, директорът на затвора в Плевен Иван Петков, представители на местната изпълнителна власт, магистрати.

След преобразуването на част от помещенията в Плевенския затвор в арестни, капацитетът на новите 8 килии е за максимум 50 лица, задържани под стража. Предвидени са отделни килии за жени и за непълнолетни. Изцяло е спазено европейското изискване за жилищна площ, осветеност и отопление.

След преместването на ареста в сградата на затвора, задържаните ще имат възможност да ползват престой на открито, отделно от лишените от свобода, да посещават библиотеката, да ползват спортните уреди и да се включват в културно-информационните дейности. Освен това те ще могат да ползват магазина на затвора за закупуване на разрешени вещи и хранителни продукти.

За преоборудването на новите арестни помещения е използван изцяло трудът на лишени от свобода от затвора в Плевен. Ремонтните дейности са осъществени в рамките на строителни курсове за придобиване на професионална квалификация, реализиращи се в затвора по линия на Норвежкия финансов механизъм по проект „Нова възможност за активна адаптация в обществото" /Програма БГ 15 „Корекционни услуги, включително без прилагане на мерки за задържане под стража"/. Средствата за строителните материали - 26 000 лева - са от бюджета на ГДИН.

Преместването на следствения арест в сградата на затвора в Плевен е в изпълнение на Плана за административни, финансови и организационни мерки за оптимизиране на дейността и разходите на ГДИН, сред целите на който е и подобряване условията за изтърпяване на наказанието лишаване от свобода и на задържането под стража.
Планът от комплексни мерки предвиждаше преместването на ареста в Плевен да се случи до края на годината, но, благодарение на професионализма и ангажираността на ръководството на затвора, откриването е факт 5 месеца по-рано.