„Ден на отворените врати в ПГ по ПСТТ „Г.С.Раковски-Плевен
„Ден на отворените врати в ПГ по ПСТТ „Г.С.Раковски-Плевен / dariknews.bg

Професионална гимназия по подемна, строителна и транспортна техника „Г.С.Раковски"-Плевен празнува 52 години от основаването и 191 години от рождението на патрона на училището - Георги Стойков Раковски.
По този повод на 18 април от 13.00 ч. в гимназията, наред със станалите вече традиция спортни състезания по футбол между класовете и тържества по случай патронния празник училището, ще се проведе нова инициатива „Ден на отворените врати".

Поканени са представители на РИО на МОМН-Плевен, учители и ученици от сродното училище - ПГ по ПСТТ „Н.Й.Вапцаров"-Ямбол и партниращи работодателски организации, които осигуряват работни места за провеждане на учебна и производствена практика. Гости на инициативата ще са и ученици от областта - бъдещи деветокласници и техните родители, които ще имат възможност да разгледат класните стаи, учебните работилници и учебни полигони и да се запознаят с обновена материалната база, отговаряща на всички съвременни изисквания за модерно европейско училище - обновени кабинети, компютърни зали, нови багер-товарач, валяк, подвижна работна площадка, товарен автомобил „Ивеко" и лек автомобил „Шкода Фабия", които са последните попълнения в машинния парк на гимназията. Мечтата на всеки ученик се сбъдва - да получи реална подготовка за бъдещата професия.

За състезанията по професии и майсторско управление на автомобил подготовката е в разгара си. Трасират се полигоните, подреждат се жалони и се привеждат в техническа готовност машините. Всеки желае победата, но се обмислят и стратегии за най-оригинални демонстрации. По време на празника гостите ще имат възможността да наблюдават майсторско управление на автомобили, да оценят подготовката и практическите уменията на учениците да управляват пътностроителни и подемно-транспортни машини.

ПГ по ПСТТ „Г.С.Раковски"-Плевен е училище с утвърдени традиции в подготовката квалифицирани кадри, с възможност за реализация като монтьори и техници в областта на диагностиката, техническото обслужване и ремонта на строителна механизация и МПС, правоспособни да управляват МПС и да работят с пътно-строителни и подемно-транспортна машини.

Завършилите имат добра перспектива за реализация в региона, страната и чужбина в областта на жилищно и промишлено строителство; изграждане и ремонт на пътната мрежа; транспорт; сервизно обслужване, услуги и са предпочитани от фирмите, поради добрата професионална подготовка и голямото им желанието да упражняват професията си.