Д. Стойков:Гласувах за бъдещите поколения на България
Д. Стойков:Гласувах за бъдещите поколения на България / dariknews.bg

„Убеден съм, че този референдум няма да доведе до нищо, освен до разходи от държавния бюджет", каза кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков в деня на Националния референдум.
Според него, тези средства би могло да бъдат насочени към детските градини и вместо 30 млн. да станат 90 млн.лв. Кметът сподели, че при посещението си в САЩ е видял как една богата, високотехнологична страна развива алтернативни видове за енергия.

Според проф. Стойков в момента се използват по-малко от 10% от възможностите за фотоволтаичните панели, които се отпускат на домакинство, а 50% от разходите за тях се поемат по европейска програма.
„Инвестицията в тези панели се възвръща за 10 години, а гаранцията им е 20 години. Това е най-чистата електроенергия, която домакинствата могат да получат", посочи той.

„Тези 10 млрд. за изграждането на ядрената централа в Белене могат да се инвестират в изграждането на язовири, строеж на десетки ВЕЦ и хиляди вятърни генератори и за развитие на модерните технологии.
Истина е, че съвременните технологии в ядрената енергетика, гарантират безопасността й. Но истина е, че много по-напред в технологично отношение от нас страни са се отказали да развиват ядрената си енергетика. Защото никой не прави сметка къде ще се депонират радиоактивните отпадъци. Гласувах за бъдещето на моите деца, за техните деца, за бъдещите поколения на България".