Читалища, образование и трудови борси предвижда новата Рамкова програма за интегриране на ромите
Читалища, образование и трудови борси предвижда новата Рамкова програма за интегриране на ромите / Областна администрация Плевен

Новата Рамкова програма за интегриране на ромите в българското общество 2010-2020 г. беше представена днес на заседание на Областния съвет за сътрудничество по етнически и демографски въпроси в Плевен, информират от областната администрация. Председател на съвета е областният управител Иван Новкиришки.

На заседанието присъства Милен Миланов - съветник на министъра на труда и социалната политика и национален координатор на инициативата "Десетилетие на ромското включване 2005-2015 г.", който представи пред членовете на съвета Рамковата програма.

"Ако досега очаквахме държавата да поеме отговорността по отношение на интеграцията на ромите, сега ние имаме една нова визия и считаме, че регионалните и местни власти също имат своето място при решаването на тези проблеми, тъй като те са специфични в различните региони на страната", каза Милен Миланов.

Образование, заетост, жилищна политика и инфраструктура, здравеопазване, култура и равни възможности - това са главните направления, включени в Рамковата програма. Тя бе приета от Министерски съвет през месец май тази година и обхваща периода между 2010 г. и 2020 г.„България не може да си позволи да създава още неграмотни роми, те трябва да бъдат образовани и включени в пазара на труда, за да са полезни на цялата нация", каза Миланов, отчитайки, че сред ромското население най-голям е делът на лица в трудоспособна възраст.

Именно за да се използва този човешки ресурс, една от най-важните цели на Програмата е всички ромски деца да бъдат обхванати от системата на образование. За да се осигури по-голяма заетост сред това малцинство ще бъде разширена и мрежата от трудови медиатори, които да насочват желаещите да работят в Бюрата по труда и да им съдействат при търсенето на работа.

Ще се продължи и практиката да се организират трудови борси, на които работодатели да се срещат с потенциални работници от малцинствените групи. Здравни медиатори ще продължат да работят и да увеличават дейността си по подобряване здравното състояние на ромите. В кварталите се предвижда да се създадат читалища, които да станат център за разпространение на ромската култура.

 „Това ще спомогне значително за междукултурното опознаване и диалог, които са изключително важни за равнопоставеността и толерантността между етносите", подчерта Миланов. Всички политики, заложени в Рамковата програма, ще бъдат обезпечени чрез целеви средства от републиканския бюджет. Няма да бъдат пропуснати и възможностите за финансиране, предоставени от оперативните програми на Европейския съюз.