Цацаров закрива Военно-окръжна прокуратура-Плевен
Цацаров закрива Военно-окръжна прокуратура-Плевен / archive.dariknews

Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл в Съдебния съвет предложение за закриване на военно-окръжните прокуратури във Варна и Плевен. Ръководството на Военно-апелативна прокуратура е осъществило срещи по седалищата на военните органи на съдебната власт.

След анализ на действителното натоварване, кадровата обезпеченост, броя на военнослужещите и разположението на формированията на Въоръжените сили, до главния прокурор е отправено детайлно предложение за нова структура на военните прокуратури. То е прието от главния прокурор Сотир Цацаров и така е поставено на вниманието на ВСС.

В момента в страната функционират пет военни прокуратури: в София, Пловдив, Варна, Плевен и Сливен. Предлага се закриване на две от тях - във Варна и Плевен и определяне на нови райони на компетентност на трите оставащи прокуратури - в София, Пловдив и Сливен. На ВСС са представени също конкретни предложения за преназначаване на военните прокурори и следователи от предложените за закриване структури в „граждански" прокуратури. Същият подход е възприет и по отношение на служителите.

В предложението на главния прокурор изрично е посочено, че ще бъде намален и броят на военните съдилища - също от пет на три, като тези във Варна и Плевен ще бъдат закрити.