Акцентите в Посредник на 9 юни
Акцентите в Посредник на 9 юни / netinfo
От сферата на културния живот е днешният акцент на първа страница на в. “Посредник” – той е за 50-годишнината на ХГ “Илия Бешков”, която по този повод показва 1000 творби. Знаете ли, че най-голямата в Европа колекция от африкански каменни пластики – 104, е притежание на Художествената галерия “Илия Бешков”? Оказва се още, че нашата галерия е най-голяма по площ в България и е третата в страната по брой на ценни експонати. Сред експонатите за юбилея са гравюра на Рембранд и икони от Тревненската школа.

Отново за т.нар. външно оценяване в IV и V клас пишат колегите. Оказва се, че в Плевен по-малките са се представили много по-добре от големите, а ловешките четвъртокласници са с най-нисък резултат и са на последното 28-мо място след четирите теста. На какво се дължат според експерти на МОН резултатите, също може да прочетете на първа страница на всекидневника.

На 10 юни е делото срещу 69-годишния екс шеф на “Плама” Евангелос Барутас. Предния път отложиха делото срещу него без да уведомят никоя от страните, мака да присъстваха всички страни, пише “Посредник”. Самият Евангелос Барутас не се явява на заседанията, защото не е в България, но е представляван от двама адвокати. Барутас е съден в момента задочно.

На страницата за политика ще откриете повече подробности за посещението в Плевен на министър Асен Гагаузов и обещанията, които той пое; за това как общинският съветник Ивайло Атанасов обяви война на пиянските концерти по заведенията; както и мнението на депутата от ДСБ Нено Димов – не може хората да бъдат потърпевши за това, че правителството не си върши работата.

В броя на “Посредник” днес ще намерите и информация за това как курсант Георги Филипов от факултет “Авиационен” от Военния университет е представил страната ни в международна научна конференция, посветена на съвременните проблеми в областта на военното дело; как ще учат безработни от три общини на предприемачество; също и че е пристигнал първия транш брашно за хора в неравностойно положение.