Акцентите от Посредник на 16 юли
Акцентите от Посредник на 16 юли / netinfo

Съдействие от вицепремиер Плугчиева за земеделци и фермери поиска областният управител в писмо, това е водещото заглавие в “Посрединк” на 16 юли. В документа той информира Миглена Плугчиева за зараждащо се напрежение в сектор земеделие и животновъдство и опасността от протести. Цени от 300 лв. за тон ечемик и 350 лв. за пшеницата са най-приемливи, смята Цветко Цветков.

Плевенска филхармония отчете отличен сезон, четем още от първа страница. Равносметката показва 48 концерта в Плевен и страната, участие в два фестивала, а гостуващите диригенти и солисти през изминалия творческия сезон са от 14 държави.

599 кандидат-студенти ще се явят на изпита по химия в Медицински университет Плевен. Препитването ще бъде на 17 юли, а резултатите от първия изпит по биология все още не са готови.

От РИОКОЗ поискаха да се повиши контролът върху детските лекари, съобщава още вестника от 2 страница. Причината за това е, че резултатите от профилктичните прегледи на децата и учениците през миналата година отразяват влошено здравословно състояние. Само 47, 9 % от подлежащите на контрол са минали на профилактичен преглед.

Пак рекорден брой пожари за един ден. Екипите на Областна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” са гасили 18 пожара , възникнали в Плевенско. Повечето обаче са пожари в сухи треви, отпадъци и стърнища. За втори път в рамките на десет дни обаче е горял житен масив на фирма от Долна Митрополия.

Многоетнически образователен модел ще правят в Искър. Целта е да се подпомогне интеграцията и да се повиши качеството на обучението на деца от малцинствените групи в общината. 175 ромски ученици и 50 родители от ромски произход ще бъдат включени в проекта.