4 фирми получиха специалния приз на Международната металургична конференция
4 фирми получиха специалния приз на Международната металургична конференция / dariknews.archive

За втора поредна година х-л "Ростов" в Плевен е домакин на Международната металургична конференция, която се провежда за 22-ри път на 16 и 17 април.

На пресконференция, минути преди откриването на конференцията, председателят на Научно техническия съюз по машиностроене - проф. дтн инж. Георги Попов от Техническия университет в София припомни етапите, през които е преминала конференцията от началото й през 1993 г. Той посочи, че в годините на преструктуриране на икономиката в страната - от планова към пазарна, много от предприятията са били дори закрити, но във времето вече се е получил баланс между научната дейност и практиката и сега може да се говори за признаци за излизане от кризата.

142-ма са участниците в тазгодишната конференцията, което е рекорден брой за изминалите години. 32-ма са участниците от чужбина, които идват от Англия, Германия, Дания, Италия, Македония, Румъния, Тусия, Словения, Сърбия, Украйна, Унгария, хърватска, Чехия, Шотландия и България.

Представени са 12 фирми от чужбина, 6 чуждестранни университета, както и 9 научни организации, два института на БАН, всичките технически университети в България, както и Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" и Химико-технологичния металургичен университет в София и Медицинският университет във Варна.
"При такова представителство нашата мисия ще бъде изпълнена, а тя е да дадем новите знания и да покажем новите достижения на нашата индустрия, която све повече се очертава като излизаща от кризата", каза проф. Георги Попов.

По традиция по време на конференцията ще бъдат връчени наградите "Отливка на годината", които отиват при 4 фирми - "Ел Метал - ЕВ" ООД, "Идеал стандарт" - Видима, "Осъм" АД и "Спарки Елтос"АД.

Освен стандартните грамоти, тази година за отличените фирми са отпечатани и медали, поясни проф. Попов.

В пресконференцията участие взе и проф. Свето Цветковски от университета "Кирил и Методий" в Скопие.