15 тона свинско месо възбраниха в Ловеч
15 тона свинско месо възбраниха в Ловеч / archiv.DarikNews

Агенцията по безопасност на храните в Ловеч, възбрани 15 тона свинско месо. Месото е натоварено в Белгия, откъдето транспортна фирма е трябвало да го достави до фирмата-краен доставчик в Ловеч. В Румъния камионът, на който е имало натоварени 21 тона свинско месо под формата на шест позиции суровини е катастрофирал.

Това каза за Дарик д-р Йотов - началник на Агенцията по безопасност на храните в Ловеч. Той поясни, че технологията на доставка изисква, суровината да бъде транспортирана и доставена при температура минус 18 градуса. След катастрофата обаче се е получил един период от 9 до 12 часа, в който тази температура не е била осигурена, което е наложило възбраната за пускането на суровината в търговската мрежа.

Освен това, поради обстоятелствата по време на претоварването на месото в друг камион са били ползвани местни хора - роми и в резултат от това са изчезнали близо шест тона от товара.
Румънските финансови служби са поставили пломба на камиона и така в Ловеч пристигат 15 165 кг. суровина, която при приемането е била възбранена от служител на БАБХ в Ловеч и е поставена на съхранение в хладилен склад.

Д-р Йотов е категоричен, че месото няма да влезе по никакъв начин в хранителната верига и в момента се прави изследване, дали суровината ще може да се използва за производство на кучешки и котешки храни. Той поясни, че дори в този случай изследванията се правят като за човешка консумация и не се подценява факта, че ще се хранят животни, а не хора.

До края на тази седмица трябва да излезе отговор от лабораторията и след това фирмата ще трябва да прецени, каква да бъде съдбата на месото - дали да се преработи за храна за домашни любимци или да се унищожи в екарисаж.