100 рози Цветелина Романтика ще напомнят за Влади, Цвети и Ники
100 рози Цветелина Романтика ще напомнят за Влади, Цвети и Ники / archive.dariknews

На 2 декември 2014 г. в градинката между храм "Свети Николай" и Дома на книгата в Плевен бяха засадени 100 рози „Цветелина Романтика".

Мястото ще носи името „Алеята на Цвети" в памет на загиналите на 5 май 2014 г. в тежката автомобилна катастрофа край град Луковит - Владислав Горанов, Николай Менков и Цветелина Таслакова.

Събитието беше почетено от народни представители, кмета на Плевен, членове на местния парламент и председателя на Народното събрание Цецка Цачева, които засадиха рози в "Алеята на Цвети".

100 рози "Цветелина Романтика" ще напомнят за Влади Цвети и Ники
netinfo

"С „Алеята на Цвети" ще помним децата! Тя е и знак, че всички сме длъжни, преди да помним, да пазим децата", каза Цецка Цачева, след като засади роза „Цветелина Романтика".
„Нелепо е млади хора да си отиват по този недопустим начин. Когато розите цъфтят, Влади, Цвети и Ники винаги ще бъдат с нас", каза Цачева и сподели, че е оптимист, че войната по пътищата ще свърши, и посочи като положителен пример в тази посока връщането на камерите по пътищата.
„Трябва обаче да се наблегне и на превенцията, защото колкото и да е справедливо едно възмездие за виновните, това възмездие няма да върне ничий човешки живот".

"Опитваме се от грозното и тъжното да излезе, ако може, и нещо красиво, сподели пред медиите майката на Цвети, Валя Таслакова и каза, че самата тя отглежда рози като любител от близо 7-8 години.
„В края на лятото, може би в отчаянието си, написах писмото до този световноизвестен производител на рози. Не очаквах, честно казано, такъв отклик, а нямаше и последваща кореспонденция. В края на лятото пристигна писмо, от което разбрах, че съм успяла да трогна управителния им съвет и те са кръстили роза на Цвети...

Розата ще се продава под това име не само в България, но и в Украйна, Русия, може би в Румъния, в момента преговаряме с тях. Мисля, че всичко това е едно добро начинание, както знаете, част от средствата от продажбите ще постъпват във фонд в помощ на пострадали от ПТП. Ние започнахме съвсем инцидентно тази кауза, Цвети още не беше починала. Успяхме да съберем средства и да закупим всичко нужно за Реанимацията и още две отделения в плевенската болница.

"Жертвите от катастрофи не са безименни. Много ми се иска паметта на децата ни да остане жива, каза майката на Влади Галя Горанова.
"Когато тези рози напролет цъфнат, ще бъде невероятно красива гледка. Но нека хората да си спомнят не само за нашите деца, а и това, че на останалите живи деца трябва да се даде шанс да оцелеят - шансът, който нашите нямаха. Затова ми се иска тази алея да бъде не само за любовта на Влади и Цвети, в тяхна памет и в памет на Ники, но и за децата, които все още са тук. Това е моят прочит на справедливостта", допълни Галя Горанова.

100 рози "Цветелина Романтика" ще напомнят за Влади Цвети и Ники
netinfo