/ iStock/Getty Images
Средствата обаче ще бъдат пренасочени за реални дейности, а не за заплати
"Преразпределят се около 1 млн. лв. в сферата на културата в Перник", съобщи кметът Станислав Владимиров. Досега те се били изразходвани предимно за заплати и осигуровки на членове на художествени състави, които не произвеждали равностоен продукт.

Сред засегнатите институции е общинският драматичен театър "Боян Дановски", чиято ежегодна издръжка от общинския бюджет, е приблизително 250 000 лв. От четири години театърът не е представил своя постановка, в същото време има актьори на щат, мотивира позицията си Владимиров.

Община Перник спечели проект за нов учебен корпус

Обсъждат се промени и в трите щатни оркестъра към Двореца на културата - камерен, народен и духов. Пернишкият кмет подчерта, че финансирането за културната сфера не само ще бъде запазено, но и дори увеличено.

Средствата обаче ще бъдат пренасочени за реални дейности, а не за заплати. Владимиров се ангажира общината да помага на творците за създаване на продаваем продукт. Кметът обещава богат културен живот с освободените средства и ежеседмични постановки, на които да се насладят перничани.
БТА