/ ThinkStock/Getty Images
Община Перник е спечелила проект за изграждане на нов корпус към сградата на Основно училище "Св. Иван Рилски" и Природо-математическата гимназия "Христо Смирненски", съобщиха от Общината.

Обновяват Двореца на културата в Перник

Проектът е на стойност 5 млн. лв., а финансирането е по "Програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020 - 2022 г." на МОН.

Съвременната постройка ще бъде на 2 етажа с полуподземен етаж, където ще се помещават басейн и спортна зала. На първия и втория етаж ще се изградят 12 класни стаи с придружаващи санитарни помещения към тях, осем STEM кабинети и два иновативни обществени пространства, които могат да се променят спрямо нуждите на учебния процес - както за отдих и общуване на учениците, така и за родителски срещи.

Изграждат мащабен търговско-развлекателен комплекс в Перник

Сградата ще бъде изцяло съобразена с хората с двигателни и други проблеми. Покривът ще бъде решен иновативно, като открито и зелено пространство за отдих.

Проектът включва още и полагане на топлоизолация на съществуващата сграда на двете училища. Предвижда се дворът да бъде озеленен, като се поставят елементи на градския дизайн и паркова среда, където учениците ще имат възможност да комуникират на чист въздух.