/ /iStock
На 9, 10 и 11 юни радомирското село Долни Раковец ще приюти професионалисти, ентусиасти и доброволци от цялата страна, които ще запретнат ръкави и ще дадат старт на проекта за изграждане на първия в България и на Балканите Институт по екологично строителство (ИЕС).

Идеята на сдружението, което застава зад инициативното предложение е, ИЕС да се помещава в изоставената сграда на старото раковско училище. Желанието на организаторите на акцията е да бъде създаден учебен център със специализация в сферата на екологичното строителство и реставрационната дейност с естествени строителни материали.

Основен двигател на проекта и екипа от специалисти е Добромир Машев, чиито род е от село Долни Раковец. Той е първият в България строителен специалист по гео-биология и притежава дългогодишен международен опит в екологичното строителство. С общи усилия в сътрудничество с архитекти, инженери и доброволци, сградата ще бъде възстановена по най-щадящ начин.

Организаторите на инициативата са си поставили предизвикателство - обектът да бъде с нулев строителен отпадък. Ще бъдат извозени и изхвърлени битовите боклуци, а греди, дървения, керемиди и други компрометирани строителни материали, ще бъдат прилежно сортирани и използвани повторно. Целта е сградата на училището да запази максимално автентичния си вид, но да се възстанови с естествени строителни материали, като глина, слама, коноп, вълна и други. “Всеки, който иска да помогне, е добре дошъл“ - споделя Добромир Машев и благодари на записалите се до момента доброволци, които ще пристигнат в дните на акцията от различни краища на страната.

Прогимназията "Никола Й. Вапцаров“ в село Долни Раковец е издигната още в първите години на 20 век и помни много добри времена, в които учениците са наброявали повече от 150 деца. До ден днешен зданието е съхранило аристократичния си вид, но за съжаление пожар изпепелява горния етаж и покрива през миналата есен.

Реставрацията на старата сграда и изграждането на Институт по екологично строителство ще оживи Долни Раковец и местните приветстват инициативата, защото така много хора в България тепърва ще чуят за селото. Раковчани имат с какво да се гордеят – при тях се ражда най-хубавият чесън, а в земите им бликат чисти минерални извори. Почвата в района е плодородна и богата на плътни глини, които са неизменен материал, използван в екологичното строителство.

Организаторите на инициативата вярват в успеха на начинанието си и очакват с нетърпение доброволци и съмишленици от цялата страна.
Агенция "Фокус"