/ ThinkStock/Getty Images
Окръжният съд в Монтана одобри споразумение между читалище „Бистър ум - 1927“ в село Горна Ковачица, община Чипровци и фирма “Ес джи 81“ ЕООД - София за заплащане на строителни работи за 13 500 лева след некачествен ремонт на читалището, направен от фирмата, съобщиха от Съдебната палата.

Делото е образувано през 2019 година по иск на читалище „Бистър ум“ против „Ес Джи 81“ ЕООД. В хода на съдебното производство се изяснява, че през 2015 година въпросната фирма е направила ремонт на читалището в Горна Ковачица, като строителните дейности били финансирани от ЕС по Програмата за развитие на селските райони чрез фонд „Земеделие“.

Жена отива на съд за присвояване на близо 25 хил. лв. от работодател

Строителните работи останали недовършени и малко след това в сградата на читалището се появили течове. През 2016 година проверка на ДФ „Земеделие“ установила некачествен ремонт и с акт определила да бъде възстановена сумата от 13 875 лева, изплетени на фирмата за ремонта.

Читалището отправило покана към фирмата да оправи некачествения ремонт, но тя не се отзовала. Поради това била наета друга фирма, а срещу първата било заведено дело.

Постигнатото споразумение позволява повторният ремонт да бъде платен и читалището да функционира нормално. То не е обжалвано в едноседмичния срок в съда и е влязло в сила.
БТА