Започна храмовият празник на Троянската света обител „Успение Богородично”, като днес бе отслужено вечерно богослужение с чина на Опелото на Пресвета Богородица. Това стана на специална платформа във вътрешния двор на манастира, който утре отбелязва своя храмов празник, съобщи пресцентърът на област Ловеч.

В събитието участва и кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, която по-рано получи специална покана от Велички епископ Сионий, игумен на Троянската света обител.

Това е най-важният празник за светата Троянска обител, който винаги събира многобройни вярващи в силата на чудотворната икона „Света Богородица Троеручица“. „Нейното присъствие в манастира е голяма Божия милост към нашия народ, която ни дарява с вяра и надежда пред всички превратности в дългата наша история“, припомни кметът на Ловеч.

Утре сред гостите ще бъдат част от Светия синод, министър и други официални лица.

Кулминацията ще бъде на 15 август в 11:00 часа, когато тръгва шествието с чудотворната икона Пресвета Богородица „Троеручица” от храма до параклиса, където е станало първото чудо.

Сутринта в 7 часа ще се проведе празнична полунощница с чина на Игуменската лития, празнична утреня в 8 часа, празнична архиерейска света литургия в 9 часа, както и празнична вечерня с акатист на Успение Богородично в 18 часа.

На 16 август (сряда) от 17 часа има Вечерня, а от 18 часа - Ктиторска панихида (молитвено възпоменание за всички представили се в Христа игумени, братя и дарители на светата обител). 
БГНЕС