/ БТА
С гражданското поклонение и тържествен военен ритуал по поднасяне на венци и цветя на Белия паметник в парк "Стратеш" в Ловеч бяха отбелязани 144 години от Освобождението на града от османско владичество и установяване на местното управление. Присъстваха представители на държавната и местна власт, военни, духовници, представители на институции и граждани.

Кметът на община Ловеч Корнелия Маринова заяви в словото си, че 144 години от Освобождението на Ловеч от османско иго и установяване на местно самоуправление са две събития. Едното е кърваво и героично, другото - делнично, но не по-малко героично.

БТА

"Битките на 20, 21 и 22 август 1877 г. взимат много жертви на военни и цивилни граждани. След жестоки сражения Ловеч е освободен окончателно за втори път. През годините детайлите от военните действия избледняват, остават на заден план. Помнят се най-вече жертвите и жестокостите. Забравят се, за жалост, онези красноречиви прояви на геройство, на човешка солидарност и помощ, проявени в Ловеч", добави Маринова.

По думите й не бива да се забравят подвизите и следвоенно време. Много видни възрожденци оставят на страна оръжието и започват да изграждат основите на местното управление и на новата държава. Корнелия Маринова припомни имената на първите кметове на Ловеч като Иван Драсов, близък съратник и доверено лице на Левски, брат му Христо Драсов, българският революционер Иванчо Колев и други военни, учители и духовници.

БТА

Поздравителен адрес отправи и временно изпълняващият длъжността Генерален консул на Русия в Русе Любов Агеева. Тя посочи, че битката при Ловеч е била от голямо значение за изхода на Руско-турската война. "Днешното събитие е повод да си спомним отново славния подвиг на руските войни и българските опълченци. Без да жалят живота си те са се били рамо до рамо за свободата на България. Благодарение на тяхната смелост, непоколебимост и жертвоготовност градът е бил освободен от петвековното робство", заяви Агеева.

След това се състоя и тържественият военен ритуал по поднасяне на венци и цветя пред Белия паметник.

Програмата продължава от 21.00 часа на площад "Тодор Кирков" с музикално-танцов спектакъл "Освобожденци" на Народното читалище "Бяла Анаста - 2016".
По повод годишнината по-рано бе отслужена панихида за загиналите за Освобождението на Ловеч, както и благодарствен молебен в катедрален храм "Света Троица". Венци и цветя бяха поднесени на паметната плоча на Цачо Шишков, Кървавия паметник, паметника на Гложенеца, Черния паметник и паметниците в Алеята на българо-руската дружба в парк "Стратеш".
БТА