/ netinfo
Животновъди от област Кърджали излизат на протест на 25 януари, съобщи Сами Кьосе от сформирания стачен комитет, в който влизат представители на бранша от Джебел, Момчилград и Кирково. Той ще се състои на спирка „Джебел” по пътя от Кърджали за Момчилград, а причината за недоволството е свързана с отказа на мандрите да изкупуват млякото им и начина на субсидиране на сектора.

„Ще настояваме за промени в Наредба №3, според която се изисква да доказваме с фактури количеството продадено мляко. Мандрите не са точни във фактурирането или изобщо отказват да изкупят млякото. Затова някои фермери не са получили субсидии по схемата за обвързана подкрепа или са получили само част от тях”, твърди Кьосе.

По думите му, животновъдите ще настояват да се върне стария начин на плащане на субсидиите - на глава животно, както е било преди 2017 година, а не на базата на доказано производство на мляко. 

Животновъдите ще поискат и премахване на Наредба №2 за специалните изисквания за производство, събиране, транспортиране и преработка на суровото мляко. Според нея всеки животновъд, който предава мляко за преработка или за прясна консумация, е длъжен да представи месечно две проби за анализ в акредитирана лаборатория. „Ние не сме лаборанти, а животновъди”, заявява Сами Кьосе.