Макар и за кратко, животновъди успяха да блокира частично пътя Кърджали Маказа, до разклона за село Глухар.
Макар и за кратко, животновъди успяха да блокира частично пътя Кърджали Маказа, до разклона за село Глухар. / Павел Тенчев
Животновъди от Южна България успяха да блокират частично за няколко минути международния път Кърджали-Маказа, въпреки забраната на властите. Това стана на разклона за село Глухар, където протестиращите започнаха да преминават многократно по пешеходната пътека на главния път и по този начин спираха движението, въпреки опитите на органите на реда да го регулират. До сериозен сблъсък между полиция и протестиращи не се стигна.   

За втори път в рамките на една седмица недоволни от ниските изкупни цени на млякото и начина на субсидиране на сектора, регламентиран от Наредба №3 за доказано количество мляко, животновъди излязоха на протест.  Освен отмяна на наредбата, този път протестиращите поискаха и засилен контрол върху работата на мандрите, които масово отказвали да изкупуват млякото на животновъдите и да приемат издадените фактури

„По този начин не можем да докажем реалното количество произведено мляко, което се изисква от Наредба №3, а от там и субсидията, която ни се полага е много по-малка”, оплакаха се животновъдите. Те изразиха убеденост, че между мандрите има картел, но държавата няма механизъм, с който да контролира работата им. "Затова искаме и оставката на министъра на земеделието", категорични са протестиращите. 

Започна и подписка за организиране на национален протест, който според протестиращите е възможно да стане до две седмици - време, през което ще бъде регистрирано и сдружение на животновъдите.

Междувременно стана ясно, че вчера представители на стачния комитет са се срещнали с експерти от Министерството на земеделието в Областната земеделска служба в Кърджали, на която е станало дума за промени в Наредба № 3, регламентираща доказване на произведеното мляко като условие за получаване на субсидия.