/ МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" Кърджали
480 деца от Кърджали и областта бяха прегледани безплатно от 11 специалисти от „Пирогов” в рамките на Национална програма „Детско здраве - Пирогов”. Прегледите се проведоха по повод празника на детето 1-ви юни в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” в Кърджали, съобщиха от пресцентъра на болничното заведение.    

Сред специалистите осъществили безплатните прегледи бяха д-р Асен Меджидиев - завеждащ УНГ отделение и създател на Национална Програма "Детско здраве-Пирогов".

За първи път беше направена демонстрация на телемедицинска връзка между МБАЛ "Д-р Ат. Дафовски" и болница УМБАЛСМ "Пирогов". По време на нея се демонстрираха възможностите за подкрепа и взаимната лекарска работа при диагностика и лечение на пациенти в по-отдалечените места.

"Идеята на болница „Пирогов“ е да се създаде мрежа за междуболнична комуникация, в която дежурни специалисти от столичната болница да оказват 24-часова подкрепа на свои колеги от страната.

С технологията вече разполага болницата в Сандански. МБАЛ „Д-р Ат.Дафовски“ предстои да реши дали да направи тази инвестиция", каза малко след демонстрацията проф.Черкезов.