Празничното шествие поведе гвардейският ученически отряд при ЕГ "Христо Ботев"
Празничното шествие поведе гвардейският ученически отряд при ЕГ "Христо Ботев" / Павел Тенчев
С празнично ученическо шествие и много награди за ученици, учители и културни дейци премина днешния 24 май – Деня на българската просвета и култура, и славянската писменост в Кърджали.  Шествието поведоха по централния бул. „България” пред погледите на стотици кърджалийци ученическият гвардейски отряд при ЕГ „Христо Ботев”, мажоретният състав на СУ „Отец Паисий” и градския духов оркестър, за да стигнат до Паметника на освободителите в Градската градина, където се проведе и празничния ртуал.
Сред официалните гости бяха кметът Хасан Азис, областният управител Никола Чанев, народният представител Адлен Шефкет, председателят на ОбС Раиф Мустафа, общественият посредник Расим Муса, началникът на Регионално управление по образование Гроздан Колев и представители на религиозните общности.
Кметът инж. Хасан Азис награди трима абитуриенти с едногодишна "Стипендия Кърджали", за постижения в международни и национални олимпиади и конкурси. Тя бе връчена за тринадесета поредна година. Градоначалникът връчи още 21 индивидуални и 2 колективни награди на ученици, представили достойно община Кърджали на национални и международни конкурси, олимпиади, състезания и фестивали.
В словото си градоначалникът подчерта, че книжовността не е естествена даденост, а и усилие, което всеки прави в живота си. „Това трябва да бъде основното задължение към децата ни като родители – да ги научим  на отговорно отношение към знанието, на необходимостта от упоритост и труд, на уважение към учителите и училището”, каза още той.
Празникът продължи с богата музикална програма. По-късно през деня, за своя професионализъм и всеотдайна работа, с грамоти и плакети бяха удостоени 29 учители, 1 преподавателски колектив,  3-ма директори на учебни заведения, детски градини, общественици и журналисти. С колектива награда, общинското ръководство отличи и колектива на Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров“ - Кърджали.