/ netinfo
Диск на Представителен дамски хор „Незабравки” от Кърджали, който наскоро отбеляза своята 50-годишнина с юбилеен концерт, заедно с книга за състава озаглавена „Живот в незабрава”, ще отпътува за остров Ливингстън на Антарктида със следващата експедиция до ледения континент.

Това съобщи председателят на НЧ „Обединение 1913” в областния град Стоян Анадолиев, който е един от участниците в експедиция до Антарктида през 2014 година.

Водачът на антарктиците в България проф. Христо Пимпирев лично е потвърдил пред него, че на Коледното тържество в българската база на остров Ливингстън ще звучи „Песен за Кърджали” и други песни на хор „Незабравки”, между които обработки на български народни песни, както и популярни хитове от българската поп музика, включени в репертоара на хора.

Дискът и книгата ще попълнят електронната библиотека с кърджалийски автори на поезия и проза, която занесох при експедицията през 2015 година на остров Ливингстън, заедно със знамената на община Кърджали и на читалището, каза Анадолиев.

Той припомни още, че на единствения православен параклис тогава бяха дарени реплики на средновековни икони от колекцията на Историческия музей в града.

„Така присъствието на Кърджали на ледения континент става доста осезателно, а да не забравяме, че там има нос, носещ името на родопския град”, каза още Анадолиев.