Парламентарен десант за празника на Кърджали - 21 октомври
Парламентарен десант за празника на Кърджали - 21 октомври / netinfo

Отдавна Кърджали не беше удостояван от толкова голямо парламентарно присъствие. Това се случи в Деня на родопския град - 21 октомври. На тази дата през 1912 година той е освободен от отряда на генерал Делов и преминава в границите на България.

За да съприжевиеят празника тук бяха дошли народните представители Цвета Караянчева, Димчо Михалевски, Петър Корумбашев, Емилия Масларова, Йордан Бакалов. От тяхно име и от името на община Кърджали, областната управа, всички държавни и общински структури на територията на Кърджали, бяха поднесени венци и цветя пред Паметника на освободителите. Венци и цветя бяха поднесени и от кандидати за градоначалническото място. С едноминутно мълчание беше почетена паметта на загиналите за освобождението на Кърджали.

Водещият тържеството оповести, че за Деня на Кърджали са се получили поздравителни адреси от президента Георги Първанов, от КНСБ и от община Димитровград.

В словото си временно изпълняващият длъжността кмет на общината Нурджан Юсеин подчерта, че в това благословено от Бога кътче, живеят в сговор хора, които се разбират, работят заедно, помагат си, тъгуват и се радват заедно. „Никой не е в състояние да развали комшулука ни, защото едва ли има край в България, където хората да са преминали през толкова изпитания, толкова съмнения и драми, които са ги направили по-чувствителни, но и по-мъдри. Доверчиви, но и решителни - да пазят човешкото си достойнство, но и достойнството на съгражданина си, независимо каква вяра изповядват и какъв произход имат. Именно с тази своя жизнена позиция и поведение можем да бъдем сигурни, че сме заслужили свободата си, че сме я оценили и опазили. И като най-ценен дар ще я предадем в ръцете на децата си, каза още Нурджан Юсеин.