Отнемат имоти на Роко на стойност над 1,7 млн. лева по закона Петканов
Отнемат имоти на Роко на стойност над 1,7 млн. лева по закона Петканов / netinfo
Имущество на Ерджан Рашид – Роко на стойност 1 719 073 лева да бъде отнето в полза на държавата, е решил Окръжен съд - Кърджали. Искът по делото е внесен от хасковската дирекция на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност. Запорирани са 8 декара земя в село Пепелище, ресторант “Рибарска среща” в Кърджали, тракторна база в момчилградското село Сушево, оранжерии в Джебел, дворни места, брокерски офис, 4 апартамента, товарни и леки автомобили. Според иска на комисията, Роко е придобил имотите и автомобилите с пари от престъпна дейност. Решението на кърджалийските магистрати може да бъде обжалвано пред Пловдивския апелативен съд, уточни директорът на комисията в Хасково Иван Жеков.

Производството срещу Ерджан Рашид в хасковската комисия “Кушлев” е образувано след влязла в сила присъда по дело от 2004 година. Присъдата е за незаконно организиране на хазартни игри и е издадена от Районен съд - Ардино. Процесът е приключил със споразумение, в резултат на което Роко е осъден да плати 100 лева глоба.

3 032 преписки за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, са постъпили общо в хасковската комисия от създаването й. Дейността на комисията обхваща областите Хасково, Кърджали и Стара Загора. 601 от преписките са прекратени, тъй като не са от компетенциите на комисията. По 1 073 от случаите не е установено имущество на стойност над 60 000 лева. Образувани са 17 производства за отнемане на имущество за общо 4 143 613 лева. Делата по 5 от преписките са на първа инстанция в съда. В процесите се иска отнемане на имущество на обща стойност 2 858 233 лева.