Иззеха  акцизни стоки без бандерол
Иззеха акцизни стоки без бандерол / Снимка: Дарик -архив
По обвинителен акт на Районна прокуратура  – Кърджали е осъдена Мергюл Е., на 46 г., за държане на акцизни стоки без бандерол. 
През пролетта на 2015 г. Мергюл Е. закупила от гр. Одрин, Република Турция, 320 кутии цигари без акцизен бандерол, след което с автобус се върнала в гр. Кърджали. Там била проверена от полицейски служители, които установили цигарите в носените от нея чанти. При претърсване на дома й били намерени още 11 кутии цигари без бандерол. Стойността на стоките възлизала на 2 454  лева.
Мергюл Е. е призната за виновна от Районен съд – Кърджали за извършено престъпление по чл. 234, ал. 1 от Наказателния кодекс и за това й е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от една година при “общ” режим и глоба в размер на 2 454 лева.
Деянието на Мергюл Е. е било извършено в изпитателния срок по предходно осъждане – за контрабанда – системно пренасяне през границата на цигари и тютюн без бандерол през 2011-2012 г., за което през 2013 г. тя е била осъдена на „лишаване от свобода“ за срок от 8 месеца условно с изпитателен срок от три години. Поради тази причина е постановено ефективното изтърпяване и на това наказание.
Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Кърджали.