Областният управител на Кърджали Никола Чанев и директорът на дирекция дирекция „Оперативни дейности“ в ГД „ПБЗН“, старши комисар Красимир Шотаров.
Областният управител на Кърджали Никола Чанев и директорът на дирекция дирекция „Оперативни дейности“ в ГД „ПБЗН“, старши комисар Красимир Шотаров. / netinfo
Мерки за превенция при бързо усложняване на метеорологичната обстановка очерта Кризисният щаб при областния управител на Кърджали Никола Чанев на извънредно заседание, свикано заради очакваните обилни валежи, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация.

Кърджали е сред градовете, където се очертават най-силни валежи. Прогнозата за тях варира от 30-50 до 70-100 л / кв.м.

В заседанието е участвал   старши комисар Красимир Шотаров, директор на дирекция „Оперативни дейности“ в ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, който е очертал основните мерки за превенция - повишена бдителност от страна на службите, проверка на  язовирите и техните свободни обеми, постоянно наблюдение на всички водни обекти и задействане на общинските планове за защита при бедствия.

От "ПБЗН" са информирали, че двата големи язовира „Кърджали“ и „Студен кладенец“ имат по около 100 млн куб.м свободен обем и нивата им са далече от преливния ръб.

Ще продължи ли да вали и в събота?

От там са препоръчали населението да бъде информирано за опасност от рязко повишаване нивата на реките и ако има техника за стопанска дейност в близост до коритата, тя да бъде изведена, разпоредиха специалистите.

По думите им, вече са изпратени указания на кметовете за неотложни превантивни мерки, подсигурени са достатъчно чували и пясък за евентуално изграждане на диги.