Днес е ден за борба с наркоманията
Днес е ден за борба с наркоманията / netinfo

На 26 юни се отбелязва Международния ден против злоупотребата с психоактивни вещества и контрабандния трафик. Отдел “Опазване на общественото здраве” организира и проведе с участниците от клуб “Младите хора-здраве, секс, наркотици” и доброволците от БМЧК прояви, насочени главно в училищата и ученически общежития.

При много висок интерес премина срещата-разговор в Ученически общежития. В нея активно се включи и Виждан Хюсеин – представител на Областна дирекция “Полиция”. Той нагледно показа на учениците какво представлява марихуаната, акцентира върху последиците при употреба на наркотици, разясни законовата уредба по темата, демонстрира как се тестват наркотични вещества.

Освен историческите данни за опиатите, видовете ПАВ и последиците от тях, обучителите предложиха на участниците в срещата-разговор да разиграят едно познавателно упражнение на тема “Един ден от моя живот”.

Ученици-актьори се вживяха в ролите на герои на ХИВ - позитивна млада жена, млад хомосексуалист, момче, живеещо на улицата, млад човек, инжектиращ венозно наркотици, млада проституираща жена. Целта на упражнението бе да се посочат причините за уязвимостта в обществото и да се усети колко е тежка участта на особено уязвимите хора, които са обект на заклеймяване и дискриминация.

<!--Sm-->След като цялата група обсъди преживяното от актьорите - ученици, участниците бяха запознати с резултатите от правителствения доклад, в който се отчита и рисковото поведение на младите. Данните сочат, че всеки трети ученик пуши трева, 4% от децата са на твърд наркотик.

Днес ще бъдат наградени авторите на най-добрите есета, посветени на този проблем.