Болни лешояди в Момчилградско
Болни лешояди в Момчилградско / netinfo



Два египетски лешояда изпратиха за лечение в Центъра за рехабилитация и размножаване на редки и защитени видове в Стара Загора експерти от регионалната екоинспекция.
При редовния мониторинг на вида в Източни Родопи експерти от Българското дружество за защита на птиците са наблюдавали едно от известните гнезда на египетските лешояди в община Момчилград. Установили са, че младите птици се нуждаят от спешна медицинска помощ.
Едно от малките е със силно увредено око. Другата птица има отоци на единия от крайниците и под клюна. След съгласуване с експерти от РИОСВ – Хасково, младите египетски лешояди са взети от гнездото и изпратени за лечение в спасителния център в Стара Загора.
Предполагаемата диагноза е птича шарка. Болестта не е опасна за хората. След лечението птиците ще бъдат върнати обратно в природата.
Египетският лешояд е вид защитен по Закона за биологичното разнообразие. Включен е и в Червената книга на България в категорията застрашен от изчезване вид, а от скоро е включен и в списъка на Международния съюз за защита на природата като вид застрашен от изчезване в световен мащаб.
На територията на Източни Родопи за тази година са известни 25 двойки от вида. Повече от половината са загнездили успешно и по гнездата на египетския лешояд има 17 малки.